joi, 7 februarie 2013

DE CE RETETE STRICT VEGETARIENE ?

 RETETE STRICT VEGETARIENE ?

Dupa cativa ani buni de peripetii in ceea ce priveste sanatatea, am fost nevoit atat de imprejurari cat si de materialele pe care le-am studiat din domeniul sanatatii: rezultate publicate in urma unor cercetari pe cativa ani, carti din domeniul sanatatii prezentate de medici cu o buna reputatie in domeniu, deci spuneam ca si o concluzie sa recunosc ca celebrul Hipocrate  medicul grec  a avut dreptate cand a spus ca:

                             "Alimentele voastre sa fie medicamentele voastre ,
                             iar medicamentele voastre sa fie alimentele voastre" 

Sa fie numai un joc de cuvinte? Cu siguranta ca nu. Evident se pare ca si pe vremea aceea oamenii intelepti, au cercetat cu deosebita atentie relatia dintre cauza si efect in cazul multor bolnavi, dintre stilul de viata si bolile civilizatiei.
Acum dat fiindca in acest blog o sa iti prezint aspecte legate de dieta nu o sa ma ocup de toata problematica stilului de viata, pentru ca oricum pentru a detalia cere ceva timp de prezentari si inca mai sunt destule aspecte practice de aflat si de experimentat.
Deci prin urmare o sa intram in aspecte legate de principii si motivatii care stau la baza unei bune diete care sa asigure o hrana, variata si sa indeplineasca toate nevoile organismului atat cantitativ cat si calitativ.

Motivatia pentru o dieta vegetariana

Este foarte important sa ai o baza sanatoasa, sa ai principii in ceea ce priveste alegerea unei asemenea diete vegetariene.
De ce?
Pentru ca noi romanii asa cum ne stim prin partile noastre Carapato-Danubiano-Pontice suntem obisnuiti cu o dieta cum se spune omnivora: mancam din toate cele ce ne ofera zona noastra geografica.
Acum ce zici daca nu te doare ceva anume sau nu exista in principal probleme de sanatate cu care sa te confrunti, nu vei face vreo schimbare pentru ca simplu : nu vezi nevoia de a o face.
Si evident te inteleg.
Totusi pentru a fi mai clar in problema aceasta a nevoii pentru o dieta de tip vegetarian  este necesar sa facem o mica analiza asupra urmatoarelor teme :

A- care a fost dieta noastra originara

B- schimbarile de mediu legate de cataclisme, poluare, modificari climatice si altele similare si influenta lor asupra calitatii hranei pe parcursul istoriei.

C- dieta si aspecte legate de tipare de compartament, calitatea vietii si impactul asupra functionarii metabolismului.

Ei bine si acum vom putea raspunde la urmatoarea intrebare:  

Deci care a fost dieta noastra originara?

Da cam complicata intrebarea aceasta. Cam da batai de cap si este si cam incomoda. 
De ce?
Se pare ca trebuie sa ne decidem cine ne-a fost proiectantul, pentru ca el stie sigur ce a vrut sa devenim si prin urmare stie si pentru ce dieta ne-a creat !
Deasemenea in istoria noastra a planetei, a civilizatiei umane se gasesc raspunsurile la cele trei teme precizate anterior si notate cu A,B si C.
Pentru inceput te provoc sa dialogam sau sa iti expui parerea ta aici prin comentarii legate de ceea ce crezi tu referitor la cele trei subiecte: dieta originara, schimbarile de mediu, modificari climatice si altele.
Crezi ca exista vreo legatura intre dieta si comportamentul uman, si crezi ca dieta influenteaza  starea de sanatate - fizica si psihica. 
Voi reveni pentru tratarea acestor subiecte cu articole noi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu