PROCURAREA SI PASTRAREA ALIMENTELOR

PROCURAREA ALIMENTELOR

Vrei sa mananci sanatos, stii ce meniuri sa aplici pentru o dieta sanatoasa, 
dar mai este ceva de aflat :

De unde te aprovizionezi cu materia prima pentru aceasta hrana sanatoasa 
pe care vrei sa o ai in farfuria ta?

Simplu vei spune - de pe piata agroalimentara...de acord !
Insa de unde stim ca aceste ingrediente, ce urmeaza sa fie gatite sau pregatite, sunt si de buna calitate ? Ma refer la aspectul urmator: daca sunt obtinute prin metode mai putin chimice-pentru ca sunt constient ca sunt mai rare cazurile cand se mai gaseste un produs 100% natural. Dar aceasta necesita si un timp de cautare. Insa este totusi important pentru sanatatea noastra sa ne luam putin timp sa citim etichetele produselor pe care le cumparam si deasemenea sa ne interesam de surse mai bune de producatori de alimente pe cat posibil bio.
Modul de depozitare si o eventuala prelucrare a alimentelor, iti poate da indicii temeinice despre calitatea produsului pe care vrei sa il cumperi fie ca este din supermarket sau de pe piata agro-alimentara.
Cu cat produsul finit pe care il dorim pe masa noastra este mai putin prelucrat cu atat vom avea un produs mai sanatos calitativ din punct de vedere nutritional ( a se lua in calcul si timpul de conservare si pastrare al produselor).

Iata si un exemplu prin care vreau sa iti detaliez practic cele amintite mai sus:

Bananele, merele, prunele, caisele, piersicile si alte fructe sunt de preferat a se consuma in stare
cat mai naturala, ca sucuri sau salate din fructe, decat prelucrate termic sub forma compoturilor, gemurilor, dulceturilor sau a altor derivate. In stare cruda  acestea pastreaza mai bine elementele nutritive care ofera organismului o hrana de inalta calitate, regenerare celulara si un sistem imunitar
mult mai eficient.

PASTRAREA ALIMENTELOR

Poate ca acest subiect ti se pare desigur bine cunoscut. Si eu am zis tot la fel ca tine, insa "repetitia este mama invataturii" spune o vorba batraneasca de prin partile noastre.
Desigur revizuind acest subiect, nu mica mi-a fost mirarea sa constat ca in obiceiurile mele au intrat si unele mai putin sanatoase, care desi in  aparenta nu erau atat de vinovate, la o analiza mai atenta am constatat ca sunt chiar nesanatoase.

Deci care sunt elementele de baza ce trebuie in linii generale de respectat atunci cand pastram alimentele. Aici am inclus principii de baza care sunt valabile pentru majoritatea alimentelor in   functie de spatiul de depozitare, ambalaje folosite, calitatea produselor alimentare pentru depozitare astfel:
*- fructele si legumele se pastreaza in locuri uscate si bine aerisite.
*- elimina din timp orice produs deteriorat pentru ca le afecteaza sigur si pe celelalte prin simplul contact.
*- pastrarea fructelor, legumelor, produselor de panificatie si a altor mancaruri sa nu se faca in pungi sau recipiente din plastic ci in plasa din hartie, carton, ladite sau cutii din lemn precum si recipiente din otel,vase de sticla, ceramica.
Plasticul genereaza mucegaiuri, alfatoxine care afecteaza ficatul si intoxica sangele, generand infectii si complicatii nedorite in organism.
Deasemenea este interzis sa folosesti recipiente din plastic pentru incalzirea hranei in cuptorul cu microunde- se genereaza dioxine alte substante toxice extrem de agresive pentru organism care nu se mai pot elimina  !
Personal nu recomand cuptorul cu microunde pentru incalzirea hranei, pentru ca hrana care este deja odata prelucrata este supusa unui proces de deteriorare prin iradiere declasand factori de carcinogenza - cancerigeni!
*- sticlele din plastic si alte recipiente din plastic in  care se afla lichide apa, ulei, sucuri naturale, este bine sa le tinem in locuri cu lumina scazuta sau la intuneric si departate de orice sursa de caldura, pentru ca in prezenta radiatiei solare lichidele primesc substante straine din aceste recipiente din plastic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu